Månedsrapport for august
ÅTD-afkastet i P+ Balance lå den 31. august på 7,5 %, hvilket er et fald på 1,0 procentpoint i forhold til ultimo juli.
Månedens porteføljeafkast er 2,0 % for særlige investeringer, 0,1 % for obligationer, -0,3 % for kreditobligationer, -1,0 % for reale aktiver og -2,2 % for aktier. Dermed var det primært aktier samt reale aktiver, der påvirkede månedens afkast negativt.
I august var fokus fortsat rettet mod inflations- og renteudviklingen samt Feds årlige centralbankseminar i Jackson Hole. Den negative markedsudvikling i august blev dog skudt i gang på baggrund af to nyheder tidligt på måneden, som overraskede markedet. Først annoncerede det amerikanske finansministerium, at der ville blive behov for at udstede mere statsgæld end tidligere ventet, og dernæst valgte kreditvurderingsbureauet Fitch at nedjustere USA's kreditvurdering fra ’AAA’ til ’AA+’. Begge nyheder førte til yderligere stigninger i amerikanske renter, som påvirkede risikofyldte aktiver negativt. Inflationen i eurozonen lå en smule højere end markedsforventningerne, og markedet afventer nu inflationstallene fra USA før de kommende centralbankmøder i september. De månedlige PMI-tal, der fungerer som en indikator for tilstanden i service- og produktionssektoren, var både i eurozonen og USA lavere end ventet. Det skabte bekymringer for væksten, især i eurozonen, og var med til at presse renterne ned i slutningen af måneden. Der var en del fokus på centralbankseminaret i Jackson Hole, men da der ikke kom nogen nævneværdige nye udmeldinger, havde det ikke nogen mærkbar effekt på markedet.
På de kommende centralbankmøder forventer markedet, at ECB vil hæve renten en gang yderligere, før de stopper, dog med usikkerhed omkring, hvorvidt de hæver renten på mødet i september eller venter til et møde senere på året. Der er mere usikkerhed om, hvorvidt Fed har leveret deres sidste renteforhøjelse, og forventningen til mødet i september er, at de holder renten i ro.
Markedet vil i de kommende måneder fortsat have fokus på både den økonomiske udvikling og inflationsudviklingen, da begge er afgørende for, hvor renterne skal hen. Der har længe været spekulation i en eventuel kommende recession, og for mange ventes nøgletallene i de kommende måneder at blive afgørende for, om det bliver en realitet eller ej. Endelig er yderligere fald i inflationen afgørende for, hvorvidt centralbankerne har manøvrerum til at sænke renten for at understøtte en eventuelt svækket økonomi.